Chłodnictwo- motor napędowy przemysłu spożywczego!

Chwila niecierpliwości…

Motorem napędzającym przemysł spożywczy jest…. Chwila niecierpliwości….. Przemysł chłodniczy. Nie ma w tym nic dziwnego w końcu to właśnie dzięki takim urządzeniom jak lodówki, lady, regały, agregaty chłodnicze nasze produkty mogą cieszyć się swoimi walorami odżywczymi i wizualnymi przez długi okres czasu. To dzięki nim nie musimy od razu konsumować zakupionych produktów spożywczych.

Zasadnicza różnica ladą regałem wynika gatunku

Podstawowym elementem wyposażenia każdego hipermarketu, sklepu rybnego, mięsnego, spożywczego są lady i regały chłodnicze. To właśnie za pomocą tego typu sprzętu chłodniczego można w odpowiedni sposób wyeksponować dany towar zachowując jednocześnie jego walory odżywcze. Podstawowa różnica między ladą a regałem wynika z rodzaju asortymentu, jaki się za ich pomocą eksponuje.

Lady chłodnicze służą do eksponowania towarów spożywczych podawanych bezpośrednio przez sprzedawcę, a więc wszelkiego rodzaju wędlin, mięsa, surówek, ryb czy też serów. Na regałach natomiast ustawia się wszelkiego rodzaju produkty, które znajdują się w kartonowych, plastikowych bądź szklanych pojemnikach, a więc jogurty, kefiry, mleko, etc.

Różność wykorzystywania sprzętów chłodzeniowych

Do schładzania napojów, piw używane są specjalne lodówki sklepowe. Różnorodność zastosowania urządzeń chłodzeniowych w sklepie wynika również z jeszcze jednej przyczyny. Tak wyeksponowane zapachy nie mieszają się ze sobą, nie przenikają w siebie.

Nic, zaskakującego, każdziuteńkim

Ponadto, częścią składową każdego sklepu są chłodnie, w których dany asortyment przechowywany jest w stosunkowo niskich temperaturach. Jak więc widać Chłodnictwo - branża niezbędna dziś w przechowywaniu żywności. Nic, więc dziwnego, że w każdym sklepie spożywczym, rybnym, mięsnym, większym supermarkecie spotkać różnoraki sprzęt chłodniczy.

Copyright