Motorem napędzającym przemysł spożywczy jest…. Chwila niecierpliwości….. Przemysł chłodniczy. Nie ma w tym nic dziwnego w końcu to właśnie dzięki takim urządzeniom jak lodówki, lady, regały, agregaty chłodnicze nasze produkty mogą cieszyć się swoimi walorami odżywczymi i wizualnymi przez długi okres czasu. To dzięki nim nie musimy od razu konsumować zakupionych produktów spożywczych.
Podstawowym elementem wyposażenia każdego hipermarketu, sklepu rybnego, mięsnego, spożywczego są lady i regały chłodnicze. To właśnie za pomocą tego typu sprzętu chłodniczego można w odpowiedni sposób wyeksponować dany towar zachowując jednocześnie jego walory odżywcze. Podstawowa różnica między ladą a regałem wynika z rodzaju asortymentu, jaki się za ich pomocą eksponuje.
Lady chłodnicze służą do eksponowania towarów spożywczych podawanych bezpośrednio przez sprzedawcę, a więc wszelkiego rodzaju wędlin, mięsa, surówek, ryb czy też serów. Na regałach natomiast ustawia się wszelkiego rodzaju produkty, które znajdują się w kartonowych, plastikowych bądź szklanych pojemnikach, a więc jogurty, kefiry, mleko, etc.
Do schładzania napojów, piw używane są specjalne lodówki sklepowe. Różnorodność zastosowania urządzeń chłodzeniowych w sklepie wynika również z jeszcze jednej przyczyny. Tak wyeksponowane zapachy nie mieszają się ze sobą, nie przenikają w siebie.
Ponadto, częścią składową każdego sklepu są chłodnie, w których dany asortyment przechowywany jest w stosunkowo niskich temperaturach. Jak więc widać Chłodnictwo - branża niezbędna dziś w przechowywaniu żywności. Nic, więc dziwnego, że w każdym sklepie spożywczym, rybnym, mięsnym, większym supermarkecie spotkać różnoraki sprzęt chłodniczy.