Chłodnictwo jest niezwykle użytecznym działem techniki, z uwagi na zastosowanie urządzeń oraz całych instalacji chłodniczych w wielu branżach. Przede wszystkich chłodnictwo znalazło swe miejsce na stałe w przemyśle spożywczym, gdyż nie sposób produkować i magazynować tysiące ton żywności dostępnej na rynku. Aby zakłady produkcyjne, gastronomiczne, sklepy nie ponosiły strat, gdyż żywność szybko się psuje, montuje się różne urządzenia chłodnicze.
Przedstawicielami chłodnictwa na co dzień są lodówki i zamrażarki, które każdy posiada w domu. Jednak zakłady przetwórcze potrzebują sprzętów znacznie większych i wydajniejszych. Najlepiej na etapie budowy budynków firmowych zrobić projekt całej instalacji chłodniczej, co jest koniecznością, by wiedzieć jak rozmieścić poszczególne komory, chłodnie czy mroźnie. Firmy projektowe zajmują się pełną obsługą w przygotowaniu projektu po jego realizację.
Najnowsze maszyny, pomieszczenia chłodnicze stosują agregaty chłodnicze, różne czynniki chłodzące z wiodącym na rynku amoniakiem. I tak są instalacje amoniakalne lub freonowe. Ponadto stawia się na coraz bardziej energooszczędne urządzenia z wykorzystaniem pomp ciepła, odzyskiem ciepła, coraz nowsze sprężarki oraz udogodnienia poprawiające parametry panujące w chłodni, niezwykle sprawne systemy wentylacyjne.